Σιμωνίδης ο Κείος
"Ο Σιμωνίδης ο Κείος γεννήθηκε στη νήσο Κέα (σημερινή Τζια), απ' όπου επίσης κατάγεται και ο Βακχυλίδης. Ο Σιμωνίδης έζησε ως τα βαθιά γεράματα (γεννήθηκε το 566 π.Χ., πέθανε περίπου 90 χρονών). Ζούσε προσκεκλημένος στις αυλές διάφορων τυράννων, όπως του Πεισιστρατίδη Ίππαρχου, του τυράννου των Συρακουσών Ιέρωνος κ.α. και έγραφε κατά παραγγελία όλα τα είδη της λυρικής ποίησης, όπως επινίκους, διθυράμβους, θρήνους, υπορχήματα κ.λπ. Έγινε γνωστός ανά το Πανελλήνιο και εθαυμάζετο κυρίως για τα δίστιχα επιγράμματά του προς τιμήν των πεσόντων των Περσικών πολέμων. [...] Το 490 ο Σιμωνίδης έχει επιστρέψει στην Αθήνα και μας παραδίδεται ότι νίκησε τον Αισχύλο στο επιτύμβιο επίγραμμα για τους πεσόντας στον Μαραθώνα. Τα δύο αυτά επιγράμματα χάθηκαν, ή μάλλον σώθηκαν κάποιες λέξεις τους, καθώς - όπως αναφέρει ο Bowra - είναι 'απελπιστικά ακρωτηριασμένοι' και δεν μπορεί να γίνει η αποκατάστασή τους. Σώθηκε όμως ένα άλλο επίγραμμα που αποδίδεται στον Σιμωνίδη (αν και με ορισμένα ερωτηματικά για την πατρότητα) σχετικά με τους Μαραθωνομάχους:
Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι χρυσοφόρων Μήδων εστόρεσαν δύναμιν.
Ο Σιμωνίδης έχει πια καθιερωθεί ως πανελλήνιος ποιητής. Γι' αυτό το 480, μετά τη μάχη των Θερμοπυλών, είναι αυτός που γράφει [...] το περίφημο επίγραμμα [...]:
Ω ξειν, αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι."
Ιωάννα Ζερβού, "Αιγαίο και ποίηση", στο: Φωστιέρης, Α., Νιάρχος, Θ. (επιμ.), Το Αιγαίο: Λογοτεχνία και Τέχνη, αφιέρωμα του περιοδικού Η Λέξη, Αθήνα 2001, σελ. 62, 64-65.
|