αναλυτική αναζήτηση
Έφεσος (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά
Συγγραφή : Τσονάκα Κωνσταντίνα (11/2/2003)
Για παραπομπή: Τσονάκα Κωνσταντίνα, «Έφεσος (Αρχαιότητα), Ψηφιδωτά», 2003,Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. ΑσίαURL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=4383>
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
αλυτάρχης, ο Προϊστάμενος των «αλυτών», υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Ιεραρχικά βρισκόταν ακριβώς μετά τους ελλανοδίκες.
άνδηρο, το Eπίπεδη επιφάνεια, πλάτωμα, που κατασκευάζεται από επιχώσεις σε επικλινές έδαφος (π.χ. πλαγιές βουνών ή λόφων) και συγκρατείται με τη βοήθεια αναλημματικών κατασκευών (π.χ. τοίχων και αντηρίδων), με σκοπό τη δημιουργία χώρου κατάλληλου για την ανέγερση οικοδομημάτων.
παιδισκείον Οίκος ανοχής. Από το "παιδίσκη" που σημαίνει ιερόδουλος.
πελτόμορφα Από την «πέλτη»: μικρή, δερμάτινη και ελαφριά ασπίδα ημισεληνοειδούς σχήματος.
τρικλίνιο, το (triclinium) Aίθουσα συμποσίων που αντικατέστησε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο τον παραδοσιακά ελληνικό ανδρώνα. Στην όψιμη ρωμαϊκή αρχιτεκτονική είναι ο κύριος χώρος δεξιώσεων και υποδοχής του σπιτιού ή του ανακτόρου (ο όρος διατηρείται και στους Βυζαντινούς χρόνους).
1. Ψηφιδωτά δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων
2. Γεωμετρικά μοτίβα
3. Ψηφιδωτά με μυθολογικές παραστάσεις
4. Η «στοά του αλυτάρχη»
5. Ψηφιδωτά παλαιοχριστιανικών εκκλησιών
Δελτίο λήμματος
>>>
Πηγές
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
Παραθέματα
Χρονολόγιο
Βοηθ. Κατάλογοι
copyright © 2008, ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Το έργο Μεγάλη Δικτυακή «Εγκυκλοπαίδεια Ελληνικού Πολιτισμού» - Μέρος Α΄ συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ. Το έργο ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ συγχρηματοδοτήθηκε σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ.