Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

Βάνδα

 
 

Σελίδα:

1

 
 
 
 
 

Ματζούκας Βάνδον

Ματζούκας Βάνδον (14/10/2005 v.1) Bandon of Matzouka (30/1/2006 v.1)

Tο βάνδον Mατζούκας καταλάμβανε την περιοχή νότια και νοτιοδυτικά της πόλης της Tραπεζούντας. Λόγω της καίριας θέσης του αποτελούσε το προπύργιο της πρωτεύουσας των Mεγαλοκομνηνών. H οικονομία της περιοχής ήταν κυρίως αγροτοποιμενική και οι στρατιώτες της είχαν τη φήμη γενναίων και σκληροτράχηλων πολεμιστών.

περισσότερα...

 

Παλαιοματζούκας Βάνδον

Παλαιοματζούκας Βάνδον - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Bandon of Palaiomatzouka (14/1/2008 v.1)

Μνείες βάνδου και δούκα Παλαιοματζούκας συναντώνται πρώτη φορά στις αρχές του 15ου αιώνα, ενώ προηγουμένως, ως το 1384 τουλάχιστον, η περιοχή της Παλαιοματζούκας αναφέρεται ως χωρίον του βάνδου της Ματζούκας. Φαίνεται λοιπόν ότι το βάνδον της Παλαιοματζούκας προήλθε από όψιμη διχοτόμηση του βάνδου της Ματζούκας και ότι ο σχηματισμός ενός ακόμα βάνδου στις νότιες παρυφές της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας αποσκοπούσε στην καλύτερη οργάνωση της συνοριακής άμυνας.

 

Τραπεζούντος Βάνδον

Τραπεζούντος Βάνδον (14/10/2005 v.1) Bandon of Trebizond (13/2/2006 v.1)

To βάνδον Τραπεζούντος ήταν διοικητική περιφέρεια η οποία εκτεινόταν σε μικρή περιοχή γύρω από την Tραπεζούντα. Λόγω της επίκαιρης θέσης του τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του είναι συνδεδεμένα με την ιστορική τύχη της ίδιας της πόλης και της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Αναφέρεται σε χρυσόβουλλο του Αλεξίου Γ' Mεγαλοκομνηνού (1386). Δεν είναι σίγουρο αν η όψιμη αυτή αναφορά ανταποκρίνεται και σε προϋπάρχουσα διαίρεση του θέματος Χαλδίας της Μεσοβυζαντινής περιόδου.

περισσότερα...