Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Συνθήκη Μουδανιών, 1922

Συγγραφή : Rippert Katja

Για παραπομπή: Rippert Katja, «Συνθήκη Μουδανιών, 1922»,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6384>

Συνθήκη Μουδανιών, 1922 (8/3/2011 v.1) Armistice of Mudanya, 1922 - προς ανάθεση Waffenstillstand von Mudanya, 1922 - δεν έχει ακόμη εκδοθεί 

Παραθέματα

 
Απόσπασμα από την εφημερίδα H Καθημερινή για την απώλεια της Aνατολικής Θράκης

«Δεν είνε εν τούτοις αληθές ότι η στρατιωτική Ελλάς –πάρα το πάθημα της Μικρασίας– εξέπεσε μέχρι τοσούτου ώστε οιαδήποτε άμυνα της εν Θράκη ουδ’ υπολογήσιμος θα είνε καν διά τους Τούρκους. Ακριβές είνε ότι οι Σύμμαχοι δεν θέλουν να μεταφερθή ο πόλεμος εξ’ Ασίας εις την Ευρώπην, λόγω των κινδύνων νέας παγκόσμιου αναφλέξεως εν συνέχεια της τοιαύτης μεταφοράς. Και πειθαναγκάζουν την Ελλάδα εις υποταγήν, διά να σβεσθή πλέον η κινδυνώδης πολεμική εστία της Ανατολής».

H Καθημερινή (29 Σεπτεμβρίου/12 Οκτωβρίου 1922).


Αποσπάσματα από το τηλεγράφημα προς την Αθήνα, στο οποίο ο Βενιζέλος ανακοίνωσε την απώλεια της Ανατολικής Θράκης

20 Σεπτεμβρίου/3 Οκτωβρίου 1922

«[Η απώλεια της ανατολικής Θράκης είναι] καταστροφή ανεπανόρθωτος [...]εφόσον οι Δυνάμεις απεφάσισαν την απόδοσιν ταύτην εις την Τουρκίαν. Η κυβέρνησις είναι ανάγκη όσον τάχιστα να χαράξη την πολιτικήν της. Εάν η πολιτική αυτή περιλαμβάνη την απόφασιν όπως εμμείνωμεν να κρατήσωμεν την Θράκην και εναντίον της γνώμης πρώην συμμάχων μας, αι θερμαί μου ευχαί θα συνοδεύουν τον αγώνα τούτον του Έθνους, αλλά ευρίσκομαι εν τοιαύτη περιπτώσει εις την θλιβεράν ανάγκην να αρνηθώ την αποδοχήν της τιμητικής εντολής όπως αντιπροσωπεύσω την χώραν εις το εξωτερικόν».

Γιαννουλόπουλος, Ι., «Η επανάσταση του 1922, η δίκη των εξ και η συνθήκη της Λωζάννης», στο Ιστορία Ελληνικού Έθνους ΙΕ: Από το 1913 ως το 1941 (Αθήνα 1978), σελ. 253-254.

 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>