Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Φωκάδες

Συγγραφή : Krsmanović Bojana (28/11/2003)

Για παραπομπή: Krsmanović Bojana, «Φωκάδες», 2003,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=6634>

Φωκάδες (15/2/2010 v.1) Phokas family  (21/2/2006 v.1) 

Βοηθ. Κατάλογοι

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΜΕΛΩΝ

ανώνυμος Φωκάς
Γενάρχης της οικογένειας των Φωκάδων. Το 872 μνημονεύεται ως τουρμάρχης (κατά πάσα πιθανότητα της Καππαδοκίας).

Νικηφόρος Φωκάς ο Παλαιός
Γιος του προηγουμένου. Γεννήθηκε περί το 855. Είχε μακρά και επιτυχή στρατιωτική σταδιοδρομία στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της αυτοκρατορίας (στρατηγός Χαρσιανού, δομέστικος των σχολών, στρατηγός Θρακησίων). Πέθανε λίγο μετά το 900.

Λέων Φωκάς
Γιος του προηγουμένου. Γεννήθηκε περί το 875/880. Διακρίθηκε κατά την περίοδο αντιβασιλείας της αυτοκράτειρας Ζωής. Το 917 ηγήθηκε (ως δομέστικος των σχολών) του βυζαντινού στρατού, ο οποίος ηττήθηκε από τους Βουλγάρους στη μάχη της Αγχιάλου. Το 919 αντιτάχθηκε στο Ρωμανό Λεκαπηνό και τυφλώθηκε.

Βάρδας Φωκάς
Αδελφός του προηγουμένου. Γεννήθηκε περί το 879. Στενός συνεργάτης του αυτοκράτορα Λέοντος Στ΄ (886-912). Έλαβε μέρος στη μάχη της Αγχιάλου το 917 ως στρατηγός. Φαίνεται ότι δε στήριξε τη δράση του αδελφού του εναντίον του Ρωμανού Α΄ Λεκαπηνού. Την εποχή του Κωνσταντίνου Ζ΄ (944-959), ο Βάρδας ασκούσε καθήκοντα δομεστίκου των σχολών (έως το 955). Όταν ανέβηκε στο θρόνο ο γιος του Νικηφόρος Β΄ Φωκάς (963), έλαβε τον τίτλο του καίσαρα. Πέθανε το φθινόπωρο του 969.

Νικηφόρος Β΄ Φωκάς
Γιος του προηγουμένου και ανιψιός του Μιχαήλ και του Κωνσταντίνου Μαλεΐνου. Γεννήθηκε περί το 912. Το 945 ονομάστηκε στρατηγός των Ανατολικών και το 955 διορίστηκε δομέστικος των σχολών. Την εποχή του Ρωμανού Β΄ (959-963) τιμήθηκε με τον τίτλο του μαγίστρου. Το 961 επανέφερε την αραβοκρατούμενη Κρήτη υπό βυζαντινή κυριαρχία, ενώ το 962 κατέλαβε το Χαλέπι στη Βόρεια Συρία. Το 963 ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο. Νυμφεύτηκε τη χήρα του Ρωμανού Β΄, την αυτοκράτειρα Θεοφανώ. Δολοφονήθηκε τη νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 969.

Λέων Φωκάς
Αδελφός του προηγουμένου. Γεννήθηκε περί το 915/920. Την εποχή του Κωνσταντίνου Ζ΄ ασκούσε καθήκοντα στρατηγού Καππαδοκίας (από το 945) και Ανατολικών (από το 955). Την εποχή του Ρωμανού Β΄ τιμήθηκε με τον τίτλο του μαγίστρου και διορίστηκε στη θέση του δομεστίκου των σχολών της Δύσης. Όταν ο αδελφός του ανήλθε στο θρόνο, ο Λέων έλαβε τον τίτλο του κουροπαλάτη και το αξίωμα του λογοθέτη του δρόμου. Μετά τη δολοφονία του Νικηφόρου Β΄ έλαβε μέρος σε στάσεις εναντίον του Ιωάννη Α΄ Τσιμισκή. Εξορίστηκε και τυφλώθηκε, ενώ η περιουσία του δημεύθηκε.

Κωνσταντίνος Φωκάς
Νεότερος γιος του Βάρδα Φωκά. Την εποχή του Κωνσταντίνου Ζ΄ ήταν στρατηγός Σελευκείας. Το 953 αιχμαλωτίστηκε στις μάχες με τους Άραβες και πέθανε στην αιχμαλωσία.

ανώνυμη Φώκαινα

Νικηφόρος Φωκάς
Γιος του κουροπαλάτη Λέοντος. Έλαβε μέρος μαζί με τον πατέρα του στη στάση εναντίον του Ιωάννη Α΄ Τσιμισκή. Τιμωρήθηκε με τύφλωση, ενώ η περιουσία του κατασχέθηκε.

Βάρδας Φωκάς
Νεότερος γιος του κουροπαλάτη Λέοντος. Επί βασιλείας Νικηφόρου Β΄ διετέλεσε δουξ της Χαλδίας. Όταν ο Ιωάννης Α΄ Τσιμισκής κατέλαβε την εξουσία, εξορίστηκε στην Αμάσεια. Το 970 επιχείρησε ανεπιτυχώς να στασιάσει εναντίον του αυτοκράτορα, με αποτέλεσμα να χειροτονηθεί ιερέας και να εξοριστεί εκ νέου στη Χίο. Ανακλήθηκε από την εξορία το 978, τιμήθηκε από τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄ με τον τίτλο του μαγίστρου και το αξίωμα του δομεστίκου των σχολών της Ανατολής και στάλθηκε να καταπνίξει τη στάση του Βάρδα Σκληρού. Το 987 στασίασε εναντίον του Βασιλείου Β΄. Η στάση έληξε με το θάνατό του στην Άβυδο τον Απρίλιο του 989.

Σοφία
Κόρη του Λέοντος Φωκά και αδελφή των Νικηφόρου και Βάρδα. Νυμφεύθηκε τον Κωνσταντίνο Σκληρό, αδελφό του Βάρδα Σκληρού.

Νικηφόρος Φωκάς
Γιος του στασιαστή Βάρδα Φωκά. Έλαβε μέρος στη στάση του πατέρα του (987-989) εναντίον του Βασιλείου Β΄. Μετά τον τερματισμό της στάσης και το θάνατο του πατέρα του, ο Βασίλειος Β΄ τού απένειμε τον τίτλο του πατρικίου, όμως τον κρατούσε μακριά από τα κρατικά αξιώματα. Το 1022, μαζί με το Νικηφόρο Ξιφία, στασίασε εναντίον του Βασιλείου Β΄. Το ίδιο έτος δολοφονήθηκε από τον Ξιφία.

Βάρδας Φωκάς
Γιος του προηγουμένου και εγγονός του σφετεριστή Βάρδα Φωκά. Έφερε τον τίτλο του πατρικίου. Το 1026 τυφλώθηκε με εντολή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄, ο οποίος τον κατηγόρησε για συνωμοσία. Είναι ο τελευταίος γνωστός εκπρόσωπος της οικογένειας των Φωκάδων.

 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>