Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος Πόντος ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω

Εκχριστιανισμός των Ρως

Συγγραφή : Radic Radivoj (6/3/2008)
Μετάφραση : Πέτρακα Ελένη

Για παραπομπή: Radic Radivoj, «Εκχριστιανισμός των Ρως»,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος Πόντος
URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=12495>

Покрштавање Кијевске Русије (2/7/2009 v.1) Christianization of Kievan Rus (2/9/2009 v.1) Εκχριστιανισμός των Ρως (5/6/2008 v.1) 
 

ΤΥΠΟΣ ΛΗΜΜΑΤΟΣ

Γεγονός

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο σταδιακός εκχριστιανισμός των Ρως άρχισε μετά την επίθεσή τους στην Κωνσταντινούπολη το 860. Η διαδικασία αυτή περιλάμβανε διαλείμματα επιστροφής στον παγανισμό. Παρά κάποιες σποραδικές προσπάθειες, όπως αυτές της πριγκίπισσας Όλγας, οι Ρως εκχριστιανίστηκαν από τους Βυζαντινούς ουσαστικά από το 988 και εξής. Τούτο συνέβη στο πλαίσιο των σύνθετων σχέσεων μεταξύ των Ρως και του Βυζαντίου. Τον εκχριστιανισμό ακολούθησε η άφιξη ρωσικών σωμάτων στην Κωνσταντινούπολη ως παροχή βοήθειας στον Βασίλειο Β΄ προκειμενου να διατηρήσει τον θρόνο, και η αναχώρηση της πορφυρογέννητης πριγκίπισσας Άννας, αδελφής του Βασιλείου, στο Κίεβο, όπου νυμφεύθηκε τον μεγάλο πρίγκιπα Βλαντιμίρ. Αργότερα ιδρύθηκαν επισκοπές, οικοδομήθηκαν ναοί και η σλαβική γλώσσα καθιερώθηκε στην εκκλησιαστική λατρεία.

 
 
     
 
 
 
 
 

Δελτίο λήμματος

 
press image to open photo library
 

>>>