αναλυτική αναζήτηση
Βυζαντινές πολιτισμικές επιδράσεις στους λαούς του Βορρά
Συγγραφή : Kazanski Michel (14/9/2007) Μετάφραση : Πέτρακα Ελένη
Για παραπομπή: Kazanski Michel, «Βυζαντινές πολιτισμικές επιδράσεις στους λαούς του Βορρά»,Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος ΠόντοςURL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=11994>
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ
βασιλική, η Σημαντικός τύπος δημόσιου κτηρίου της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής που χρησίμευε ως δικαστική αίθουσα και χώρος εμπορικών συναλλαγών και χρηματιστηριακών πράξεων ή απλώς ως τόπος δημόσιων συγκεντρώσεων και ακροάσεων. Στα χριστιανικά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας και μετεξελίχθηκε σε ναό, ο δε τύπος των ναών που ονομάζονται βασιλικές είναι λιτές δρομικές, δηλαδή επιμήκεις, δομές.
Φοιδεράτοι, οι Ύστερη Αρχαιότητα: Βαρβαρικής καταγωγής αρχικά σύμμαχοι της αυτοκρατορίας, στους οποίους επιτρεπόταν η εγκατάσταση σε ρωμαϊκά εδάφη με την προϋπόθεση να παρέχουν στρατιωτικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια, από τον 6ο αιώνα, αποτελούν επίλεκτη στρατιωτική μονάδα.Βυζάντιο: Από τον 7ο αιώνα το όνομα Φοιδεράτοι το έφερε η αρχαιότερη τούρμα του θέματος των Ανατολικών (από το λατ. foederati = σύμμαχοι).
1. Εισαγωγή
2. Οι πολιτισμικές επιδράσεις στην αριστοκρατία
3. Οι περιοχές
3.1. Ο Εύξεινος Πόντος στην πολιτισμική σφαίρα του Βυζαντίου
3.1.1. Η περίοδος του Ιουστινιανού
3.1.2. Η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό (7ος-8ος αιώνας)
3.1.3. Η επανεμφάνιση των Βυζαντινών τον 9ο αιώνα
3.2. Οι περιοχές στα βόρεια της ανατολικής Ευρώπης και η Ρωσία
Δελτίο λήμματος
>>>
Πηγές
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
Παραθέματα
Χρονολόγιο
Βοηθ. Κατάλογοι
Σχετικά Έργα
copyright © 2008, ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Το έργου συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" του Γ΄ ΚΠΣ.