Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

4

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα G

 
 
 

Αστικές σχολές στην Κωνσταντινούπολη

Αστικές σχολές στην Κωνσταντινούπολη - προς ανάθεση Greek-Orthodox high schools in Constantinople - προς ανάθεση

 

Γαλατάς

Γαλατάς - προς ανάθεση Galata - προς ανάθεση

 

Γενουάτες στην Κωνσταντινούπολη

Γενουάτες στην Κωνσταντινούπολη (12/4/2007 v.1) Genoese in Constantinople (17/10/2007 v.1) Генуезци в Константинопол (6/6/2007 v.1)

Στους Γενουάτες, ακριβώς όπως στους εμπόρους από τη Βενετία και την Πίζα, παραχωρήθηκε το προνόμιο να έχουν τη δική τους παροικία στην Κωνσταντινούπολη το 12ο αιώνα. Επί Κομνηνών, η παροικία βρισκόταν στη νότια ακτή του Κεράτιου κόλπου. Από το 1267 έως το 1682 άνθησε η γενουατική συνοικία στη βόρεια ακτή του κόλπου – στο Πέρα. Ήταν το επίκεντρο του εμπορίου με τις πολιτείες της Μαύρης θάλασσας. Τα οχυρωματικά τείχη, οι πύργοι και τα κτήρια των Μέσων Χρόνων σώζονται μέχρι τις μέρες μας.

περισσότερα...

 

Γεώργιος Ζαρίφης

Γεώργιος Ζαρίφης (13/4/2007 v.1) Georgios Zarifis - προς ανάθεση

Ο Γεώργιος Ζαρίφης υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της Κωνσταντινούπολης, με έντονη δράση στο χώρο των τραπεζικών και μετοχικών εργασιών. Συγχρόνως δραστηριοποιήθηκε και σε θέματα χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και φιλανθρωπίας.

περισσότερα...

 

Γεώργιος Σχολάρης (Γεννάδιος Β' Σχολάριος)

Γεώργιος Σχολάρης (Γεννάδιος Β' Σχολάριος) (16/4/2009 v.1) George Sholaris (Gennadios II Sholarios) (16/4/2009 v.1)

Ο Γεώργιος (Γεννάδιος) Σχολάρης ήταν θεολόγος και πρώτος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως επί Τουρκοκρατίας (1454-1456, 1463, 1464-1465). Στην αρχή ήταν οπαδός της ένωσης των Εκκλησιών, λαμβάνοντας μέρος στη Σύνοδο της Φλωρεντίας (1439), και στη συνέχεια φανατικός πολέμιος της ένωσης. Ήταν άριστος γνώστης της λατινικής και σεβόταν τη λατινική παιδεία, πρωτίστως το Θωμά Ακινάτη. Ήταν ένθερμος υπερασπιστής του Αριστοτέλη.

περισσότερα...

 

Γεώργιος Φραντζής

Γεώργιος Φραντζής (13/4/2007 v.1) Georgios Frantzis (26/4/2007 v.1)

Από τους τελευταίους ιστορικούς του Βυζαντίου, κρατικός αξιωματούχος και συνεργάτης των τριών τελευταίων βυζαντινών βασιλέων και συγγραφέας του έργου Σύντομο Χρονικό (Chronicon Minus), που αναφέρεται στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

περισσότερα...

 

Γρηγόριος Ε΄ Κωνσταντινουπόλεως

Γρηγόριος Ε΄ Κωνσταντινουπόλεως - προς ανάθεση Grigorios V of Constantinople - προς ανάθεση

 

Ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης

Ελληνικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης - προς ανάθεση Greek schools of Constantinople - προς ανάθεση

 

Ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη

Ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη - προς ανάθεση Greek diplomatic mission in Constantinople - προς ανάθεση

 

Ελληνικός Σύλλογος "Ερμής", Κωνσταντινούπολη

Ελληνικός Σύλλογος "Ερμής", Κωνσταντινούπολη (27/4/2007 v.1) Greek Association "Hermes", Constantinople / Istanbul (13/4/2007 v.1)

Κωνσταντινουπολίτικος σύλλογος των Ρωμιών της πόλης. Τα μέλη του ανήκαν στην πνευματική ελίτ της εποχής και στα ανώτερα στρώματα της ελληνορθόδοξης κοινωνίας. Μαζί με τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες και, κάποτε, συμπληρωματικά με αυτές, ο σύλλογος διοργάνωνε μουσικές εκδηλώσεις και αποσκοπούσε στην προαγωγή της μουσικής καλλιέργειας.

περισσότερα...