Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Κωνσταντινούπολη ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
z
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Αναζήτηση με το γράμμα ΑΑναζήτηση με το γράμμα ΒΑναζήτηση με το γράμμα ΓΑναζήτηση με το γράμμα ΔΑναζήτηση με το γράμμα ΕΑναζήτηση με το γράμμα ΖΑναζήτηση με το γράμμα ΗΑναζήτηση με το γράμμα ΘΑναζήτηση με το γράμμα ΙΑναζήτηση με το γράμμα ΚΑναζήτηση με το γράμμα ΛΑναζήτηση με το γράμμα ΜΑναζήτηση με το γράμμα ΝΑναζήτηση με το γράμμα ΞΑναζήτηση με το γράμμα ΟΑναζήτηση με το γράμμα ΠΑναζήτηση με το γράμμα ΡΑναζήτηση με το γράμμα ΣΑναζήτηση με το γράμμα ΤΑναζήτηση με το γράμμα ΥΑναζήτηση με το γράμμα ΦΑναζήτηση με το γράμμα ΧΑναζήτηση με το γράμμα ΨΑναζήτηση με το γράμμα Ω
 

ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

 
 

Σελίδα:

1

|

2

|

3

|

4

|

Επομ.

 
 
 
 

Αναζήτηση με το γράμμα M

 
 
 

Ιερόν Μανδήλιον, Μεταφορά, 944

Ιερόν Μανδήλιον, Μεταφορά, 944 (14/10/2005 v.1) Mandylion, Transfer of, 944 (9/2/2006 v.1)

Το ιερό Mανδήλιο, ένα τεμάχιο υφάσματος όπου σύμφωνα με την παράδοση είχε αποτυπωθεί θαυματουργικά το πρόσωπο του Ιησού, φυλασσόταν αρχικά στην Έδεσσα της Συρίας ως αχειροποίητη εικόνα του Χριστού. Στις 15 Αυγούστου 944 μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη ως πολύτιμο ιερό λείψανο του οποίου η λατρεία απέκτησε πολιτικές προεκτάσεις. Η άφιξή του στην πρωτεύουσα εξελίχθηκε σε θρησκευτική πανήγυρη και εορταζόταν κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου.

περισσότερα...

 

Ιστοριογραφικές αναγνώσεις της Κωνσταντινούπολης

Ιστοριογραφικές αναγνώσεις της Κωνσταντινούπολης - προς ανάθεση Modern historiography on Constantinople - προς ανάθεση

 

Μακεδονική Αναγέννηση

Μακεδονική Αναγέννηση - προς ανάθεση Macedonian Renaissance - προς ανάθεση

 

Μακεδονική δυναστεία (867-1056)

Μακεδονική δυναστεία (867-1056) (13/4/2007 v.1) Macedonian dynasty (867-1056) (28/6/2007 v.1)

Η περίοδος διακυβέρνησης της λεγόμενης Μακεδονικής δυναστείας (867-1056) ήταν εποχή ακμής για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας υπήρξαν, μεταξύ άλλων, η παλινόρθωση της βυζαντινής εξουσίας στα Βαλκάνια και στα ανατολικά της Μικράς Ασίας, η μάχη των αυτοκρατόρων εναντίον των «δυνατών» και η εξέλιξη της αυτοκρατορικής ιδεολογίας.

περισσότερα...

 

Μαναστίρ Μεστσιντί

Μαναστίρ Μεστσιντί (7/5/2008 v.1) Manastır Mescidi (7/5/2008 v.1)

Το Μαναστίρ Μεστσιντί βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, κοντά στο Τοπκαπί, τη βυζαντινή Πύλη του Ρωμανού, και αποτελούσε πιθανώς τμήμα μονής. Το οικοδόμημα έχει υποστεί εκτεταμένες τροποποιήσεις. Αρχικά επρόκειτο μάλλον για βασιλική ή εγγεγραμμένο σταυροειδή ναό, με περίστωο που περιέβαλλε τον κυρίως ναό στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά. Η ταύτιση με τη μονή των Αγίων Μηνοδώρας, Νυμφοδώρας και Μητροδώρας παραμένει υποθετική.

περισσότερα...

 

Μανουήλ Γεδεών

Μανουήλ Γεδεών - προς ανάθεση Manouil Gedeon - προς ανάθεση

 

Μαρμαράς (οχυρώσεις, λιμάνια, εξέλιξη)

Μαρμαράς (οχυρώσεις, λιμάνια, εξέλιξη) - προς ανάθεση Marmara (fortifications, harbors, development) - προς ανάθεση

 

Μειονότητες και καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη, 20ός αι.

Μειονότητες και καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη, 20ός αι. - προς ανάθεση Minorities in the everyday life of Istanbul, 20th century - δεν έχει ακόμη εκδοθεί

Ο εικοστός αιώνας δεν ήταν και τόσο παραδεισένιος για τις μειονότητες στον κόσμο –πολλώ δε μάλλον στις οθωμανικές περιοχές. Ο ορισμός της «μειονότητας» –ή της πλειονότητας, για τον ίδιο λόγο- ήταν ακόμη μάλλον θολός, καθώς η σύνδεση της «εθνότητας» και της «θρησκείας» στη δημιουργία της «εθνικής ταυτότητας» ήταν ακόμη διφορούμενη. Σαφέστατα όμως τα αισθήματα απέναντι στα μέλη της μειονότητας, όπως κι αν αυτή οριστεί, δεν ήταν φιλικά.

 

Μέση οδός

Μέση οδός - προς ανάθεση Mese - προς ανάθεση

 

Μεσοβυζαντινή ναοδομία στην Κωνσταντινούπολη

Μεσοβυζαντινή ναοδομία στην Κωνσταντινούπολη (28/6/2007 v.1) Middle byzantine religious architecture in Constantinople (13/4/2007 v.1)

Κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο σημειώθηκε μια αναγέννηση στον πολιτισμό, την τέχνη και την αρχιτεκτονική. Χαρακτηρίζεται από καινούργιες προσεγγίσεις στο σχεδιασμό των εκκλησιών και στη σύνδεση των τύπων, ακολουθώντας τις αλλαγές στη λειτουργία και την αντίληψη της ανέγερσης τρουλαίων ναών. Η ναοδομία αλλάζει προσανατολισμό, καθώς εγκαταλείπεται η ανέγερση των μεγάλων, δημόσιων ναών για τη συνάθροιση μεγάλου όγκου πιστών και τα καθιδρύματα είναι πλέον μοναστικά και μικρότερα. Ωστόσο, αυτό δεν...

περισσότερα...