Παχειά

1. Θέση και γεωμορφολογία

Νησίδα του νοτιοανατολικού Αιγαίου, γνωστή παλιότερα και ως Ραχιά ή Πασκιά. Βρίσκεται στα δυτικά της Νισύρου, 2 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Πετρώδες.

Ανήκει στο ανατολικό τμήμα του αιγαιακού ηφαιστειακού τόξου, το οποίο είναι και σήμερα ενεργό. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακανόνιστο ηφαιστειακό βουνό ύψους 106 μ., αποτελούμενο από πετρώματα, όπως ο ανδεσίτης και ο τόφφος. Υποθαλάσσιες έρευνες των τελευταίων χρόνων αποκάλυψαν ηφαιστειακούς θόλους στην περιοχή της Παχειάς με πολύ μικρούς, επιμήκεις κρατήρες. Οι ακτές είναι απόκρημνες και απότομες και το έδαφος της νησίδας δύσβατο.

2. Χλωρίδα και πανίδα

Το βραχώδες τοπίο συμπληρώνει η πλούσια θαμνώδης βλάστηση. Χαρακτηριστικό της πανίδας του νησιού είναι ότι τα είδη της σαύρας Podacris δεν εντοπίζονται σε κανένα νησί ανατολικά του κεντρικού αιγαιακού ρήγματος με εξαίρεση την Παχειά, περίπτωση που αποτελεί ένδειξη πρόσφατου αποικισμού από τις Κυκλάδες.

3. Γενικές πληροφορίες

Το νησί είναι σημαντικό από αρχαιολογική άποψη, καθώς έχει εντοπιστεί σε αυτό τμήμα αρχαίου αμυντικού πύργου, ενσωματωμένου σε περίβολο από ξερολιθιά.

Η Παχειά κατοικείται περιστασιακά από βοσκούς, αφού ανέκαθεν χρησιμοποιούνταν ως βοσκότοπος.