1. Οργάνωση – διάρθρωση
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύθηκε το 1984 και αποτελεί ένα από τα νεότερα περιφερειακά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
Με 16 τμήματα στο δυναμικό του, 15 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, ένα πρόγραμμα σπουδών επιλογής και με έμψυχο δυναμικό 8.514 άτομα –προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό–, είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας. Το πανεπιστήμιο έχει έδρα τη Μυτιλήνη, όμως τα τμήματα και οι σχολές του είναι διεσπαρμένα σε 5 νησιά του Αιγαίου (Μυτιλήνη, Σάμος, Χίος, Ρόδος, Σύρος), συγκροτώντας έτσι ένα ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό δίκτυο που καλύπτει όλους τους νομούς του Αιγαίου.
Στη Μυτιλήνη, εκτός από τις σχολές και τα τμήματα που εδράζονται εκεί, βρίσκονται η πρυτανεία και οι κεντρικές υπηρεσίες διοίκησης του ιδρύματος, η κεντρική βιβλιοθήκη και η επιτροπή ερευνών.
2. Επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες
Κύριο χαρακτηριστικό των τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ανάπτυξη νέων γνωστικών αντικειμένων, κατά κανόνα διεπιστημονικών, τα οποία ανταποκρίνονται τόσο στην ελληνική και διεθνή κοινωνική πραγματικότητα όσο και στις απαιτήσεις και προσδοκίες των φοιτητών για σπουδές υψηλού επιπέδου με προοπτικές επαγγελματικής ανέλιξης και σταδιοδρομίας. Η εφαρμογή νέων διδακτικών μεθόδων και η χρήση της τεχνολογίας ως βασικού διδακτικού εργαλείου (ηλεκτρονική τάξη, εξ αποστάσεως εκπαίδευση), που αποτελούν σημαντικές καινοτομίες στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο, ευνοούνται ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προάγει την έρευνα στην Ελλάδα, συνδέοντας τον ακαδημαϊκό χώρο με τη νησιωτική κοινωνία μέσω ερευνητικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, ενθαρρύνοντας την έρευνα σε διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο και συνδέοντας τη χώρα μας με αντίστοιχα ιδρύματα στο εξωτερικό.
Το εκπαιδευτικό ίδρυμα διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων με προσκεκλημένους ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και καλλιτέχνες, με σκοπό τον επιστημονικό διάλογο σε γνωστικούς χώρους που άπτονται των διδακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του.
Μαθήματα υπό τη μορφή σεμιναρίων στο πλαίσιο του θερινού σχολείου του Πανεπιστημίου Αιγαίου προσφέρονται σε διαφορετικό νησί κάθε καλοκαίρι.
Τέλος, το εαρινό εξάμηνο του 2004 ξεκίνησε η οργάνωση τμημάτων διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών στη Μυτιλήνη.
3. Πολιτιστική δράση
Οι φοιτητές δραστηριοποιούνται σε πλήθος δραστηριοτήτων, όπως το θέατρο, ο χορός, η φωτογραφία, η μουσική, η έκδοση περιοδικών και ο αθλητισμός, που ενθαρρύνονται από τη διοίκηση του πανεπιστημίου και συντονίζονται σε μεγάλο βαθμό από τους φοιτητικούς συλλόγους.
Μία από τις βασικές πολιτιστικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η Πολιτιστική Εβδομάδα, η οποία διοργανώνεται 5 μέρες κάθε χρόνο σε διαφορετική πανεπιστημιακή μονάδα. Η Πολιτιστική Εβδομάδα προσφέρει τη δυνατότητα επικοινωνίας των φοιτητών μεταξύ τους και γνωριμίας τους με άλλα νησιά και πανεπιστημιακές μονάδες του Αιγαίου, όπως και της διοργάνωσης πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχοντας συμπληρώσει τη δεύτερη δεκαετία της ζωής του και έχοντας ήδη πραγματώσει υψηλούς εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς στόχους, επιδιώκει τη συνεχή του εξέλιξη στο πλαίσιο του ρόλου του ως μείζονος εκπαιδευτικού, επιστημονικού και πολιτισμικού φορέα στα νησιά του Αιγαίου.